DOMOWA GALARETKA Z KOMPOTU

0,5 litra kompotu wiśniowego
3 łyżki żelatyny,
cukier do smaku
Sposób przygotowania
Gotujemy kompot z owoców sezonowych lub mrożonych. W międzyczasie zalewamy żelatynę niewielką ilością przegotowanej, chłodnej wody i czekamy, aż napęcznieje. Po ok. 10 minutach mieszamy 1/2 szklanki gorącego kompotu z żelatyną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Powstały roztwór mieszamy z resztą kompotu. Następnie całość przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

MARYNATA DO KARKÓWKI

2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju roślinnego
50 ml octu
pokrojona w piórka cebula
zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso marynować min. 6 godzin, a najlepiej zostawić w marynacie (w lodówce) na całą noc.

SMOOTHIE czyli KOKTAJL (proporcje na 6 osób)

1 kg owoców sezonowych lub mrożonych)
sok jabłkowy lub inny ulubiony (w wersji fit tylko woda mineralna lub źródlana)
cukier/miód

Sposób przygotowania
Owoce wrzucić do blendera. Dodać soku/wody tylko tyle, by przykrył owoce. Miksować ok. 45 sekund. Przelać do szklaneczek i podawać z kolorową słomką. Opcjonalnie można dodać cukier, miód, ksylitol, stewię oraz maślankę lub jogurt.