KOGEL MOGEL – 1 porcja

•  2 jajka wiejskie
•  cukier wg uznania

Jajka dokładnie umyć, a potem przelać wrzącą wodą (sparzyć). Jajko nie może mieć pęknięć.
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ucierać z cukrem, aż powstanie gęsta puszysta słodka masa, w kolorze jasnożółtym.
Zjeść od razu.

BLOK CZEKOLADOWY

• 250 g masła
• 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
• pół szklanki wody
• 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
• 6 łyżek kakao
• ok. 250 g herbatników 
• ok. 200 g orzechów włoskich
•  suszone śliwki lub morele albo rodzynki (można uprzednio namoczyć w rumie)

Przygotowanie krok po kroku:
• Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi.
• Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.
• Dodać kakao, mieszać. Odstawić, aby masa przestygła.
• Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.
• Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Powoli wlewać płynną masę kakaową i dosypywać mleka w proszku.
Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa jest bardzo gęsta.
• Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji. 
• Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.
• Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Masa jest naprawdę gęsta, więc ważne, by ją dobrze docisnąć!
• Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
• Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.

KOTLET SCHABOWY z ziemniakami i sałatą

• dobry schab z kością (najlepiej od rzeźnika)
• 4 jajka
• sól, pieprz do smaku
• bułka tarta
• kostka smalcu
• ziemniaki
• sałata
• śmietana 18%

Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, by nie ułamać kości Powstałe kotlety natrzeć solą z pieprzem. Można odstawić do lodówki na godzinę.
Jajka roztrzepać z solą, dolać odrobinę wody
Każdy kotlet panierować w bułce tartej, obtaczać w jajku i tak kilka razy.
Smażyć na smalcu z obu stron, aż panierka się zarumieni. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą doprawioną śmietaną.