"Gryczaki" w Janowie Lubelskim jest jedną z najstarszych imprez kulinarnych w regionie. To znany w całej Polsce festiwal kaszy.

Niektórzy mówią, że kasza gryczana nie ma charakteru. Przeczą temu te kulinarne arcydzieła. W Janowie Lubelskim kaszę podaje się na wszelkie możliwe sposoby. Tutejszym symbolem są gryczaki janowskie. Ich smak zna tu każdy. Tradycyjne receptury przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Z kaszy gryczanej piecze się ciasta, babeczki, drożdżówki. Gryka to także dobry dodatek do dań na słono. Pieczone gołąbki od lat mają swoich wiernych fanów. Powiat janowski to polskie zagłębie gryki. Jej uprawą trudni się tu większość gospodarstw. Jutro drugi dzień Festiwalu Kaszy. Najlepsi kucharze będą rywalizowali w konkursie na potrawę regionalną. Rozpoczęcie o godzinie 14.00.