Politechnika Lubelska przedstawiła projekt rewitalizacji terenów uczelni wzdłuż ulicy Nadbystrzyckiej. Projekt jest poddawany konsultacjom. Rektor liczy na to, że kampus zacznie się zmieniać jeszcze w tym roku.

Więcej zieleni, ławek, bardziej funkcjonalny parking. Będą stoajki dla rowerów. To ma być teren do rekrecji i studentów, ale i mieszkańców. Tak wygląda projekt.

Pomysł wyszedł od pracowników wydziału budownictwa. W tym roku miałyby być wykonane prace przed uczelnianą stołówką i Wydziałem Mechanicznym. Oprócz przebudowy parkingu, na którym zostaną wyznaczone miejsca dla osób niepełnosprawnych, będzie także przebudowa oświetlenia zewnętrznego.

Wartość prac to dwa miliony złotych. Pieniądze będą pochodzić ze sprzedaży kamienicy przy ulicy Okopowej, która uczelnia dostała wcześniej od miasta. Urzędnicy zgodzili się na jej sprzedaż, ale pod warunkiem, że środki ze sprzedaży kamienicy będą zainwestowane w coś, co będzie służyło studentom, politechnice i miastu.